
Mężczyzna bez taty
12 stycznia 2025JADŁOSPIS 7 – DNIOWY
Czujecie już tą wiosnę w powietrzu?
Ja już czuję. Totalnie Uwielbiam to… 🌸🌸
A to znaczy, że to najlepszy czas, żeby o siebie zadbać.
Tak po prostu.
Dla siebie. Dla zdrowia. Dla lepszego samopoczucia. Dla pięknych ubrań, noszonych bez żalu, że znowu coś nie pasuje…
Wchodzisz w to?
Przygotowałam dla ciebie przykładowy jadłospis na 7 dni.
Pamiętam jak ja kiedyś, lata temu m. in. dzięki tego typu jadłospisom znalezionym w internecie wyszłam z poważnych zaburzeń odżywiania…
Pamiętaj, że jadłospis jest przykładowy. Zawsze powinnaś korzystać z takiego dostosowanego dokładnie do twoich potrzeb. Jeśli potrzebujesz takiego, dopasowanego dokładnie do Ciebie, zapraszam na konsultacje dietetyczne.
Pamiętaj również, że odchudzanie to nie tylko jedzenie i liczenie kalorii. Nasze odchudzanie i zmiana ciała, w pierwszej kolejności zadziewa się w głowie… umyśle, emocjach i przekonaniach.
Chcesz popracować ze mną z tymi tematami?
Zobacz więcej informacji tutaj:
https://aleksandrareder.pl/cialo/
I daj koniecznie znać, czy skorzystasz.
Jadłospis ma w przybliżeniu 1800 kcal.
Ale ja nie jestem zwolenniczką liczenia kalorii. Uważam, że jest to często drogą do zaburzeń odżywiania. A więc tutaj przykładowy tydzień jedzenia dla inspiracji i motywacji.
Smacznego!
Dzień 1
Śniadanie: Sok warzywny + coś konkretnego.
Na sok warzywny:
Wszystkie zielone warzywa jakie masz pod ręką, na przykład:
Kapusta, ogórek, kolendra, natka pietruszki, seler naciowy + jabłko do smaku.
Jajecznica z pomidorkami.
Składniki:
- 3 jajka
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 2 kromki pełnoziarnistego chleba żytniego
- ½ awokado
- 100 g pomidorków koktajlowych
- Sól, pieprz, bazylia
Na patelni rozgrzej masło klarowane i wbij jajka. Smaż, delikatnie mieszając, aż jajka się zetną, tworząc kremową jajecznicę. W międzyczasie opiecz dwie kromki chleba w tosterze lub piekarniku. Awokado obierz, pokrój w plasterki i podaj na talerzu obok chleba. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i dodaj jako świeży dodatek.
II Śniadanie
Składniki:
- 150 g jogurtu naturalnego lub serka wiejskiego, ekologicznego
- Garść malin lub borówek
- Mała garść migdałów
- 1 łyżeczka miodu
Jogurt naturalny przełóż do miseczki, dodaj świeże maliny i polej łyżeczką miodu. Wszystko wymieszaj, aby składniki się połączyły.
Obiad: kurczak z kasza jaglana i brokułem
Składniki:
- 120 g filetu z kurczaka (najlepiej ekologicznego)
- 100 g kaszy jaglanej (najlepiej ekologicznej)
- 150 g brokuła
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju z omega 3
- Sól, pieprz, ulubione zioła
Filet z kurczaka umyj, osusz i natrzyj solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Ułóż go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20 minut. W międzyczasie ugotuj kaszę jaglaną w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brokuła podziel na różyczki i ugotuj na parze przez około 5–7 minut, aż będzie miękki, ale nadal lekko chrupiący. Podawaj filet z kurczaka z kaszą i brokułem skropionym oliwą.
Kolacja: Sałatka z fetą i jajkami
Składniki:
- 80 g sera feta (koziego lub owczego)
- 2 jajka
- 50 g rukoli
- ½ papryki
- 100 g ogórka
- 10 g pestek dyni
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Gęste balsamico
Rukolę ułóż na talerzu jako bazę sałatki. Jajka ugotuj na twardo lub półtwardo. Dodaj pokrojony w kostkę ser feta, cienkie plasterki papryki oraz ogórka pokrojonego w półplasterki. Posyp sałatkę pestkami dyni, a następnie polej oliwą z oliwek i skrop balsamico. Wszystko delikatnie wymieszaj przed podaniem.
Dzień 2
Śniadanie Owsianka z bananem i malinami
Składniki:
- 40 g płatków owsianych (najlepiej ekologicznych)
- 200 ml mleka 2%
- 1 mały banan (ok. 120 g)
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- 1 łyżeczka nasion chia
- Szczypta cynamonu
- Garść świeżych malin
W rondelku podgrzej mleko na małym ogniu. Gdy będzie ciepłe, wsyp płatki owsiane, chia i cynamon i gotuj przez 5–7 minut, często mieszając, aż owsianka zgęstnieje. Banana obierz i pokrój w plasterki. Ugotowaną owsiankę przełóż do miseczki, dodaj plasterki banana, maliny i łyżeczkę masła orzechowego na wierzch.
II Śniadanie zielony koktajl
Składniki:
- 1 garść świeżego szpinaku (ok. 50 g)
- 1 kiwi
- 1 małe jabłko
- 150 ml wody kokosowej
Obierz kiwi i jabłko, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki. W blenderze umieść szpinak, owoce i wodę kokosową. Zmiksuj całość na gładki koktajl i wypij od razu po przygotowaniu.
Obiad Łosoś z batatem i surówką
Składniki:
- 120 g filetu z łososia
- 150 g batata
- 1 marchewka
- 1 jabłko
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól, pieprz, sok z cytryny
Filet z łososia przypraw solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Upiecz w piekarniku w 200°C przez 15–20 minut. Batata obierz, pokrój na kawałki i ugotuj w osolonej wodzie, a następnie zgnieć na gładkie puree. Marchewkę i jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wymieszaj i skrop oliwą z oliwek, aby stworzyć świeżą surówkę. Podawaj łososia z puree z batata i surówką.
Podwieczorek
Składniki:
Garść migdałów
Kolacja sałatka z wędzonym łososiem
Składniki:
- 60 g twarogu półtłustego (najlepiej ekologicznego)
- 50 g wędzonego łososia
- 1 gałązka świeżego koperku
- 1 mały pomidor
- 1 mały ogórek
- Dwie garści ulubionych zielonych liści: rukoli, roszponki, sałaty.
- Oliwa z oliwek 1 łyżka
- Pestki dyni 1 łyżka
Sałatę ułóż na talerzu, ułóż plastry wędzonego łososia oraz twarogu i posyp posiekanym koperkiem. Pomidora pokrój w plasterki, ogórka w półplasterki i posyp całość. Skrop wszystko oliwą i posyp pestkami dyni.
Dzień 3
Śniadanie: Jajecznica ze szpinakiem i mozzarellą
Składniki:
- 2 jajka
- 50 g świeżego szpinaku
- 1/2 kulki mozzarelli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 kromka chleba pełnoziarnistego
Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć umyty szpinak. Podsmażaj, aż zwiędnie. Wbij jajka i mieszaj, aż powstanie kremowa jajecznica. Na koniec dodaj pokrojoną w kostkę mozzarellę i delikatnie wymieszaj, aby ser się rozpuścił. Podawaj z kromką pełnoziarnistego chleba.
II Śniadanie: Szybka przekąska
- 1 mała garść orzechów włoskich (ok. 15 g)
- 1 średnie jabłko
Jabłko umyj i pokrój na ćwiartki, a następnie zjedz je razem z orzechami, jako szybki, zdrowy posiłek.
Obiad: Indyk z brązowym ryżem
Składniki:
- 120 g piersi z indyka
- 100 g ryżu brązowego
- 100 g cukinii
- 100 g papryki czerwonej
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- Sól, pieprz, ulubione przyprawy (np. papryka słodka, zioła prowansalskie)
Pierś z indyka pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem i przyprawami. Podsmaż na łyżeczce oliwy, aż mięso się zarumieni. Cukinię i paprykę pokrój w paski, dodaj do mięsa i smaż razem przez kilka minut, aż warzywa zmiękną. Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podawaj mięso i warzywa na ryżu.
Kolacja Sałatka z fetą i ogórkiem
Składniki:
- 50 g sera feta
- 1 garść mieszanki sałat (np. rukola, szpinak, roszponka)
- 1 mały ogórek
- ½ awokado
- 10 g orzechów włoskich
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- Sok z cytryny
Mieszankę sałat ułóż na talerzu, dodaj pokrojony w kostkę ser feta, cienkie plasterki ogórka i awokado. Posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Polej sałatkę oliwą z oliwek i skrop sokiem z cytryny, a następnie delikatnie wymieszaj.
Dzień 4
Śniadanie Jaglanka z borówkami
Składniki:
- 4 łyżki płatków jaglanych
- 200 ml mleka roślinnego
- 1/2 banana
- 50 g borówek
- 1 płaska łyżka sezamu
Płatki jaglane ugotuj w mleku na małym ogniu, aż zgęstnieją. Przełóż do miseczki, dodaj borówki i banana. Posyp podprażonym na suchej patelni sezamem.
II Śniadanie (200 kcal)
Składniki:
- 1 mały kefir (200 ml)
- 1 mała gruszka
- Mała garstka orzechów nerkowca
Gruszkę umyj, pokrój na kawałki i jedz razem z kefirem i orzechami jako szybki posiłek.
Obiad (600 kcal)
Składniki:
120 g wołowiny (np. polędwica lub chuda karkówka)
100 g kaszy gryczanej
150 g buraków
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sól, pieprz, tymianek
Wołowinę pokrój na cienkie plastry lub małe kawałki. Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem, a następnie podsmaż na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy, aż mięso będzie miękkie i rumiane. Kaszę gryczaną ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Buraki obierz, pokrój na plasterki i upiecz w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 25 minut lub do miękkości. Podawaj mięso z kaszą i burakami jako pełnowartościowy obiad.
Kolacja: Sałatka z jajkiem
Składniki:
- 2 jajka
- 1 pomidor
- 1 mały ogórek kiszony
- 3 łyżki czerwonej fasoli z puszki
- 1 łyżka oliwy
- garść rukoli
- sól i pieprz do smaku
Jajka ugotuj na twardo (ok. 8–10 minut), obierz i pokrój na kawałki. W miseczce ułóż rukolę, pokrojonego pomidora i ogórki kiszone. Dodaj cząstki jajka, czerwoną fasolę. Polej oliwą.
Dzień 5
Śniadanie
Składniki:
- Duży sok warzywny
- Na sok warzywny:
- Wszystkie zielone warzywa jakie masz pod ręką, na przykład:
- Kapusta, ogórek, kolendra, natka pietruszki, seler naciowy + jabłko do smaku + buraki + marchewki.
Wyciśnij sok tak, a by w sumie było go ok 0,5 – 1 litra.
II Śniadanie: Orzechy
Składniki:
- Garść orzechów brazylijskich
Obiad: Makaron pełnoziarnisty z kurczakiem
Składniki:
- 1 filet z piersi z kurczaka (najlepiej ekologicznego)
- 3/4 szklanki makaronu pełnoziarnistego
- 1/2 małej cukinii
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 puszki pomidorów eko
- 1 łyżka nasion słonecznika
- Sól, pieprz
Pierś z kurczaka przypraw solą i pieprzem, pokrój w paski i podsmaż na oliwie. Dodaj pokrojoną cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie pomidory. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu i wymieszaj z mięsem i warzywami. Podawaj całość posypaną nasionami słonecznika.
Kolacja: Fasolka szparagowa z fetą i sezamem
Składniki:
- 50 g sera feta
- 1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 łyżka nasion sezamu
Fasolę ugotuj w osolonej wodzie. Oliwę wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a następnie wymieszaj z fasolą. Całość posyp pokruszoną feta i uprażonym na suchej patelni sezamem.
Dzień 6
Śniadanie: Jaglanka z jabłkiem
Składniki:
- 5 łyżek kaszy jaglanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- 200 ml mleka roślinnego
- 1 małe jabłko
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- 2 łyżki jogurty greckiego
Kaszę jaglaną ugotuj w mleku na małym ogniu. Jabłko zetrzyj na tarce i dodaj do jaglanki wraz z cynamonem. Podawaj z kogutem greckim i masłem orzechowym.
II Śniadanie: Szybka przekąska
Składniki:
- 1 garść orzechów włoskich (ok. 15 g)
- 1 mały banan
Zjedz banana razem z orzechami jako sycący, szybki posiłek.
Obiad: Ryba z ziemniakami
Składniki:
- 120 g dorsza
- 100 g ziemniaków
- 150 g surówki z kiszonej kapusty
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- Sól, pieprz, sok z cytryny
Dorsza oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i usmaż na maśle klarowanym. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie. Podaj z dorszem i surówką z kiszonej kapusty.
Kolacja: Dynia zapiekana z figami i fetą
Składniki:
Garść pokrojonej dyni hokkaido
1 łyżka oliwy
Kawałek fety
1 świeża figa
Dynie włóż do naczynia żaroodpornego, polej oliwą, dodaj pokrojone w cząstki fiki i posyp pokruszoną fetą. Wszystko włóż do pieca i zapiekaj do miękkości.
Dzień 7
Śniadanie: Tosty z awokado
Składniki:
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego
- ½ awokado
- 2 plastry pomidora
- 2 jajka
- 1 łyżeczka oliwy
- Sól, pieprz
Jajka usmaż jako sadzone na oliwie. Awokado rozgnieć widelcem, dopraw solą i pieprzem, a następnie posmaruj nim kromki chleba. Na wierzch ułóż plasterki pomidora i usmażone jajka sadzone.
II Śniadanie: zdrowy batonik
Składniki:
- Zjedz wybrany zdrowy batonik z marketu
Obiad: Indyk z ziemniakami i surówką
Składniki:
- 1 filet z indyka (najlepiej ekologicznego)
- 150 g pieczarek
- 1/2 średniej cebuli
- 2 łyżki koziego sera
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 3 ziemniaki
- Sól, pieprz
- 1 marchewka
- 1 łyżka majonezu
- Kawałek pora
Indyka przypraw solą i pieprzem, pieczarki i cebulę pokrój drobno, a następnie wszystko podsmaż razem. Dopraw solą i pieprzem. Gdy mięso zmięknie dodaj do niego kozi serek i wymieszaj do powstania sosu. Ziemniaki ugotuj do miękkości.
Marchewki zetrzyj na tarce, wymieszaj z porem i majonezem i podawaj jako dodatek do ziemniaków z sosem.
Kolacja: Sałatka z mozzarellą
Składniki:
- 50 g mozzarelli
- 1 garść rukoli
- 1 mały pomidor
- 1 łyżeczka pestek dyni
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Rukolę ułóż na talerzu, dodaj pokrojoną w plasterki mozzarellę i pomidora. Posyp pestkami dyni i polej oliwą z oliwek.
Chcesz więcej moich przepisów?
Zajrzyj na mój kanał na YouTube